Klubbens Historia

Avesta Brukshundklubb startade 1950 under namnet Folkare Brukshundklubb (fram till början av 1968). Klubben hade verksamhet ett par år och blev sedan vilande fram till 1954.

1959 började förhandlingar med Avesta Jernverk som Nybytorp (nuvarande klubbstugan).

1968 anordnade klubben Svealandsstafetten för draghundar med över 30 lag på startlinjen Det var första gången tävlingen gick och det blev en verklig succé och den största draghundsstafett som någonsin hade ordnats inom Sveriges gränser.

På 70-talet skänkte Avesta Jernverk stugan till klubben och gjorde väg ner från vattentornet, marken arrenderas.

1994 blev stugan utbyggd och nytt kök, toalett och dusch installerades.

Förutom kurs- och tävlingsverksamhet har klubben under åren anordnat träningsläger, skojtävlingar, uppvisningar, dragit barn i hundskrinda, fiskdamm, varit tomtar på julskyltningen och sålt julklappar, haft "tomteservcie" på julaftonen mm mm.

Vi har även haft många fina framgångar under åren på tävlingsbanorna inte bara i Sverige utan även på t ex Nordiska Mästerskapen.

Vi har varit representerade på olika tävlingar i både bruks, lydnad, agility, drag, tjänstehundar, utställning mm. 

Vi kan tyvärr inte nämna alla här, men titta gärna på våra aktiva Tävlingsekipage på hemsidan (där kan Du gå in på respektive ekipage och se deras meriter).

Ungdomsverksamhet

Ungdomsverksamheten som var en sektion i klubben "bröt sig ut" och bilade SBK-U 1975, i mitten på 80-talet bytte klubben namn till Avesta Hundungdom. Klubben har varit mycket aktiv och förutom kursverksamhet på olika nivåer så har den varit flitigt representerad vid tävlingar inom bruks, lydnad och agility.

Klubben har även varit representerad ett flertal gånger vid Ungdoms-SM. Vi två tillfällen har även klubbekipage blivit utsedda till Tävlingens bästa ekipage!


En febril verksamhet har också genomförts under sommarlov och vinterlov. Klubben har erbjudit lediga barn och ungdomar olika typer av aktiviteter och genom dessa aktiviteter har också allmänheten blivit delaktiga i klubbens verksamhet vilket resulterat i många nya medlemmar och stort utrymme i lokalpressen.

Klubben var också en av de tidigaste "agilityklubbarna". Den bana som byggdes i början av 80-talet utlånades till flera klubbar runtomkring. Idag inriktas aktiviteterna till största delen på agility, där många duktiga ekipage har börjat sin karriär på någon av klubbens agilitykurser.

_LydTvl_juli9